Hlavné zásady bezlepkovej diéty

Základom bezlepkovej diéty je absolútne vylúčenie pšenice, žita, jačmeňa, ovsa a samozrejme aj výrobkov z nich. Je nutné sa vyhýbať aj potravinám, ktoré lepok obsahujú v skrytej forme. jedná sa o jedná, pri príprave ktorých bola použitá múka.

Vhodné potraviny

  • zemiaky
  • ryža
  • kukurica
  • pohánka
  • sója
  • strukoviny, amaranth, proso a výrobky z nich (napr. krupica, múka)

Nevhodné potraviny

  • pšenica, jačmeň, žito, ovos
  • všetky výrobky z múky ako pečivo, strúhanka, knedľa, cestoviny
  • cukrárenské výrobky
  • vločky, krúpy, krupica
  • kečup, majonéza, sójové omáčky a iné dochucovadlá
  • údeniny, konzervy, paštéty, výrobky z mletého mäsa
  • sójové a rastlinné mäsá
  • puding
  • kypriaci prášok
  • cukrovinky a zmrzlina

Článok Bezlepková diéta bol pridaný dňa 29.09.2016. Zaujal 10 360 ľudí.

Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.

Páči sa vám tento článok? Podporte nás!


Na poskytovanie služieb využívame cookies. Prechádzaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií