Bezlepková diéta
Čo je bezlepková diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri bezlepkovej diéte.
Hlavné zásady bezlepkovej diéty
Základom bezlepkovej diéty je absolútne vylúčenie pšenice, žita, jačmeňa, ovsa a samozrejme aj výrobkov z nich. Je nutné sa vyhýbať aj potravinám, ktoré lepok obsahujú v skrytej forme. jedná sa o jedná, pri príprave ktorých bola použitá múka.
Vhodné potraviny
- zemiaky
- ryža
- kukurica
- pohánka
- sója
- strukoviny, amaranth, proso a výrobky z nich (napr. krupica, múka)
Nevhodné potraviny
- pšenica, jačmeň, žito, ovos
- všetky výrobky z múky ako pečivo, strúhanka, knedľa, cestoviny
- cukrárenské výrobky
- vločky, krúpy, krupica
- kečup, majonéza, sójové omáčky a iné dochucovadlá
- údeniny, konzervy, paštéty, výrobky z mletého mäsa
- sójové a rastlinné mäsá
- puding
- kypriaci prášok
- cukrovinky a zmrzlina
Článok Bezlepková diéta bol pridaný dňa 29.09.2016. Zaujal 10 149 ľudí.
Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.