Diéta pri pankreatitíde
Čo je diéta pri pankreatitíde, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri pankreatitíde.
Cieľom diéty je šetriť vylučovaciu činnosť pankreasu počas chronickej a akútnej pankreatitíde.
V prvom štádiu, ktoré trvá zvyčajne 3-5 dní, pacient prijíma potravu výhradne intravenózne formou infúzie. Pacient neje ani nepije. Neskôr pacient postupne začína piť ústami, prijíma cukry a bielkoviny vždy na základe odporúčania lekárom.
Uvedená diéta sa zavádza po prekonaní počiatočných fáz liečby, kedy pacient prechádza na plnohodnotnú stravu
Všeobecné zásady
- tuky podávame opatrne a postupne, vždy sledujeme reakciu pacienta na príjem tukov. Tuky podávame len čerstvé, neprepálené, ako napríklad čerstvé maslo a kvalitný olivový olej.
Príprava jedla
Pokrmy upravujeme varením, dusením aj pečením. Na zahustenie polievok používame výhradne diétnu zápražku.
Neskôr prechádzame na žlčníkovú diétu.
Vhodné potraviny
- nemastné mäso: hovädzie, ryby, chudá šunka, kuracie mäso bez kože
- zelenina: mrvka, kaleráb, petržlen, mladý hrášok, hlávkový šalát, mladá tekvica, fazuľka, paradajky, červená repa
- ovocie: banány, šťava z hrozna, ríbezlí alebo malín, ďalej pomaranče, grep, citróny
- vaječný bielok
- čerstvé maslo, olivový olej
- koreniny: kôpor, vanilka, petržlenová vňať, mletá rasca
- nízkotučný tvaroh
Nevhodné potraviny
neuvedenéČlánok Diéta pri pankreatitíde bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 100 950 ľudí.
Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.