Protisklerotická diéta
Čo je protisklerotická diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri protisklerotickej diéte.
Srdcovo-cievne choroby sú na celom svete najčastejšou príčinou smrti. Hlavnou príčinou je tzv. kôrnatenie ciev (ateroskleróza), ktoré vedie k poruche srdca, mozgu, obličiek a ciev na dolných končatinách.
Hlavné zásady protisklerotickej diéty
- piť dostatok tekutín
- obmedziť príjem soli a cukru (sacharózy)
- obmedziť príjem nasýtených živočíšnych tukov
- zvýšiť príjem vitamúnu C a pektínov
Vhodné potraviny
- mäso: varené, dusené, grilované chudé mäso
- mlieko, acidofilné mlieko
- tvaroh, jogurty
- čaj
- slabá čierna káva, biela káva
- málo sladené limonády
- ovocie
- kompóty
- čerstvá mladá zelenina, zeleninové šaláty
- olivový olej, kvalitný rastlinný olej
- vlašské orechy
Po jedle je vhodné kvôli prísunu pektínov zjesť zrelé jablko
Nevhodné potraviny
- alkohol
- tučné mäso a tučné syry
- údeniny
- konzervy
- biele pečivo
- šľahačka, kakao, zákusky
- opakovane zohrievané jedlá zo zeleniny a zemiakov
Článok Protisklerotická diéta bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 23 231 ľudí.
Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.