Pečeňová diéta
Čo je pečeňová diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri pečeňovej diéte.
Pečeňová diéta je vhodná pri liečbe žltačky a pri ďalších pečeňových ochoreniach a po virózach tráviaceho traktu, ktoré poškodili pečeň (parainfenčné poškodenie pečene). Je nutné ju dodržať aspoň do tej doby, kým sa stabilizujú pečeňové testy. Potom je z pravidla možné diétu zvoľniť, ale udržiavať minimálne ďalšie 3 mesiace. Kedy diétu zvolniť však závisí výhradne od zdravotného stavu pacienta.
Ostropestrec mariánsky podporuje zdravie pečene - prispieva k ich fungovaniu, k detoxikačnému potenciálu, ochraňuje pečeňové bunky pred škodlivým vplyvom prostredia. Stará sa o žlčník a tráviaci systém, posilňuje organizmus proti alergiám.
Viac informácií
Hlavné zásady pečeňovej diéty
- jedlá nevysmážať, nefritovať
- jesť v menších dávkach a pravidelne, aspoň 5-krát denne
- jedlo by malo byť vždy čerstvo pripravené
- je potrebné dbať na pestrosť a vyváženosť stravy
- vyvarovať sa chemickým prísadám a konzervačným látkam (tzv. éčkam)
- vyvarovať sa alkoholu, kakau a čokoláde
- neexperimentovať s pochutinami, nejesť ťažko stráviteľné jedlá
Príprava jedla
Žiadne pečenie, fritovanie ani vysmážanie. Jedlá pripravovať len varením, alebo dusením. Tuk nepoužívať, ak je to potrebné, použiť olivový olej alebo maslo (v závere varenia). Ak je potrebná zápražka, zvoľte len túto diétnu zápražku.
Vhodné potraviny
- ovocie: banány, jablká, marhule, broskyne, citrusy. Voliť čerstvé a dozreté ovocie, alebo kompóty
- zelenina: mrkva, zemiaky
- mäso: ryby, hydina, teľacie. Neskôr môže byť aj bravčové a hovädzie, ale vždy chudé!
- mlieko a mliečne výrobky: acidofilné mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný syr
- nápoje: najlepšie izbovej teploty (nie studené ani horúce nápoje): čierny čaj, ovocný čaj, neperlivé minerálky, ovocné šťavy, mušty, nealkoholické pivo (pozor na konzervanty a éčka)
- prílohy: zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny. Knedle len nekysnuté.
- múčniky, sladkosti: len piškótové cesto, pudingy a nákypy
- korenie: rasca, sladká červená paprika, petržlenová vňať, kôpor, bobkový list, bazalka
- ďalšie potraviny: z vajec jesť len bielok, aj to maximálne jedno denne. Ak potrebujeme olej, zvoliť len olivový olej, prípadne maslo.
Nevhodné potraviny
- ovocie: hrušky a všetko bobuľové ovocie, obsahujúce malé kôstky (hrozno, jahody a pod.)
- zelenina: strukoviny, aromatická zelenina, nafukujúca zelenina: hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, kapusta (kyslá aj hlávková), karfiol, kaleráb, uhorky, reďkovka
- mlieko a mliečne výrobky: tučné syry, nakladané syry v oleji, pikantné syry, plnotučné mlieko a jugurty
- nápoje: alkohol vrátane piva, čierna káva, kakao, sýtené nápoje, nezriedené ovocné džúsy, šumienky
- prílohy: kysnuté knedle, čerstvé pečivo
- múčniky, sladkosti: gumové medvedíky a podobné sladkosti s množstvom éčok, čokoláda
- korenie: čierne korenie, štipľavá paprika, chili, maggi, sójová omáčka
- ďalšie potraviny: ocot, horčica, kečup, müsli a cornflakesy, mak, arašidy, čipsy, kokos, žĺtok, huby, nakladaná zalenina a mäso, konzervy, sardinky a rôzne ryby v oleji.
Článok Pečeňová diéta bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 173 025 ľudí.
Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.