Žlčníková diéta
Čo je Žlčníková diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri žlčníkovej diéte.
Pri problémoch so žlčníkom sa odporúča pôst, nízkotučná diéta s vylúčením živočíšnych tukov a s množstvom zeleniny. Potrebný je zvýšený prísun vitamínu C, najlepšie v čerstvej citrónovej šťave.
Akútny žlčníkový záchvat
Ak ste prekonali akútny záchvat žlčníka, v prvý deň odporúčame vypiť len trocha čaju. Nasledujúcich 4 – 5 dní, ak sa nedostavia komplikácie, môžete postupne začať so suchármi, zemiakovou kašou, nemastnou krupicovou kašou. Neskôr môžete pridať piškóty, bebe keksy a podobné potraviny.
Extrakt z ostropestreca mariánskeho - Cardumis
Stará sa pečeň a žlčník, tráviaci systém a posilňuje organizmus proti alergiám.
Viac informácií
Zásady prípravy jedla
Potraviny solíme minimálne, dusíme alebo varíme, jedlá nevyprážame ani nefritujeme na oleji. Jedlá obyčajne zahusťujeme zátrepkou, prípadne zaprášením múkou. Pozor, používame diétnu zápražku bez tukov. Odporúčame tiež prečítať si zásady pečeňovej diéty.
Vhodné potraviny
- nemastné mäso uvarené do mäkka - teľacie, jahňacie, hovädzie, rybie filé
- pražská šunka, diétne párky
- polievky: zeleninová, zemiaková, mrkvová, karfiolová, ryžová, krupicová, krúpová, polievka z ovsenných vločiek
- varené zemiaky, zemiaková kaša
- cestoviny
- ovocie bez jadierok a šupky, okrem hrušiek
- ovocné šťavy, okrem hruškovej
- čaj, slabá káva najlepšie s mliekom
- zelenina, ktorá nenadúva (pozri zakázané potraviny)
- citróny, citrónová šťava
- mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku
- staršie pečivo, vianočka, pletenka, piškóty, sendviče
Nevhodné potraviny
- alkohol vrátane piva
- olej, živočíšne tuky
- vnútornosti
- údeniny okrem pražskej šunky a diétnych párkov
- sardinky v oleji, treska a pod.
- mastné mäso, bravčová masť, slanina
- vaječný žĺtok
- dráždivé potraviny, ocot, čierne korenie, červená paprika a pod.
- kečup, horčica
- hrušky
- strukoviny a zelenina, ktorá nadúva
- sýtené nápoje
- kapusta, kel, cibuľa, cesnak
- strukoviny (hrach, fazuľa, bôb, šošovica)
- čerstvé a kysnuté pečivo
Článok Žlčníková diéta bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 144 121 ľudí.
Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.